Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štěňátka velkých hnědých špiců - část 5

p1290200.jpg

BOJOVAT SE VYPLATÍ ANEB ZÁCHRANA VELKÉHO HNĚDÉHO ŠPICE A KCHŠ

 

Článek je pouze mé vyjádření a pohled na chov velkých hnědých špiců u nás. Nechci vyvolat žádné negativní emoce a nikoho z chovatelů poškodit. Uvádím pouze jména psů, chovatelské stanice ani osoby nebudu jmenovat. Záleží na každém z vás, jak celou situaci vyhodnotíte a jaký si uděláte svůj názor. Děkuji za pochopení.  

 

Část pátá

ŠTĚŇÁTKA VELKÝCH HNĚDÝCH ŠPICŮ

 

p1290200.jpg

 

Gwena začala hárat koncem října 2020, ale pozitivních na Covid -19 opět prudce stoupal, nebylo vůbec jednoduché vycestovat. Za psem jsme měli jet až 650 km daleko, takže cesta tam i zpět byla celkem 1300 km.  Vše jsme museli absolvovat během 24 hodin, jinak bychom museli po příjezdu do Německa na 5 dní do karantény. Ale dokázali jsme to. Krytí bylo také ukázkové. Oba si  padli okamžitě do oka. Nakryli jsme během chvíle.  Otis- Filou mne velmi uchvátil. Naživo byl ještě hezčí než jsem ho znala z fotek a má nejskvělejší páníčky, kteří jsou velmi milí a vyšli nám ve všem vstříc. Jsem velmi ráda, že i v cizině  ocení náš chov v tak malé zemičce, jako jsme. Škoda, že tomu tak není v našem KCHŠ.

Po neshodách s předsedkyní Klubu podala hlavní i dvě dílčí poradkyně klubu rezignaci. Mezi nimi i poradkyně pro velké, které převzala opět předešlá, která mi hned začala dávat najevo, jak to myslí "upřímně" . Takže další  zatěžkávací zkouškou jsme si prošli, když jsem odeslala potvrzený krycí list, který si  ani po měsíci nevyzvedla na poště a přišel zpět. Svůj počin obhajovala, že chodí z práce až už je pošta zavřená. A já se ptám, proč tedy zpět převzala funkci poradce, když jí nezvládá ? Naštěstí jsem jí odeslala sken i e-mailem, abych měla důkaz, že byl opravdu odeslán.

Gwenuška se pomalu zakulacovala již 14 dní po krytí, a mne bylo hned jasné, že naše cesta nebyla marná. Vše potvrdil ultrazvuk. Počet štěňátek jsme nepočítali, ale čím více se blížil termín porodu, vypadla jak mateřská letadlová loď. Smála jsem se jí, že určitě porodí fotbalovou jedenáctku…

A ona jí opravdu porodila. Porod byl rychlý a Gwena  byla velmi šikovná. Ve vrhu "J" se narodilo celkem 11 štěňátek.  Bohužel první a poslední štěně se narodilo mrtvé. Takže jsme se radovali ze sedmi pejsků a 2 feneček. Všechna štěňátka byla hnědá. Některá jako mléčná čokoláda, jiní jako hořká. Ale světle vlkohnědé jako Gwenuška, nebylo žádné. Hnědá barva se na rozdíl od černé může dědit v různé intenzitě. Pro mne ohromná radost, že veškeré úsilí, které nás provází, stálo za námahu.  Měli jsme tedy vysněný vrh "J " hnědých velkých špiců, ale potíže pokračovaly .. 

Dostala jsem z Německa e-mail od jedné chovatelky, že naše Gwena není hnědá, ale černá a vypadá jako vlkohnědá, protože trpí okulokutánním albinostismem OCA2, a že chovám na nemocné feně. Vím, že v Německu se takový vrh vyskytl a vše jsem si o tom nastudovala. Tenkrát to bylo po černém psovi a bílé feně. Ale Gwenuška je vyšetřená, má udělaný barevný profil a je opravdu hnědá !!! Tedy vlkohnědá /brown sable/. Není černá, nemá albinotismus. Pro klid všech jsem Gwenu na OCA2 vyšetřila a samozřejmě touto vadou netrpí ani není přenašeč, ale zdravý homozygot. A protože pes Otis Filou je také zdravý, budou i jejich potomci OCA2 dědičně negativní. Nikdy bych nechovala na nemocných jedincích.

Štěňátka byla na světě a nás čekala další zatěžkávací zkouška…

Jelikož jsem s poradkyní pro velké špice měla samé potíže, poprosila jsem tedy jinou dílčí poradkyni, zda bych jí nemohla zaslat všechny doklady k vrhu. Ta souhlasila a já jí za to velmi děkuji. Žel to se nakonec neuskutečnilo. Protože poté, co jsem měla odeslat všechny podklady pro vystavení PP, tak se opět ozvala poradkyně pro velké, že zjistila, že pes Otis- Filou kryl mimo VDH . A pokud nechci "bezpapíráky", musím dodat potvrzení a razítko z Klubu VDH, že mu nebyla chovnost odebrána. Ano, čtete velmi dobře. Dělala vše proto, aby štěňata neměla průkazy původu. Poprosila jsem tedy majitelku psa Otis -Filou, zda nenapíše hlavní poradkyni v Německu o vyjádření. Velmi se divila, proč KCHŠ takové potvrzení požaduje. Pes byl chovný bez omezení doživotně. A to platí, i když měl vrh mimo VHD . V Německu to není zakázáno a dokonce pokud alespoň jeden z rodičů je uchovněn ve VDH, mohou štěňata dostat rodokmen FCI.

Nakonec nám byly průkazy původy vystaveny. To, že jsem tři urgovala za špatně napsané čísla čipů, už byla proti všemu ostatnímu banalita.

pokračování část 6

ZDE

 

Zrevidováno a dopsáno dne 20.5.2021 v Merbolticích  /CHS President z Merboltic /

 

Náhledy fotografií ze složky Vrh J - velký špic