Jdi na obsah Jdi na menu
 


KCHŠ v ohrožení - část 6

spic.jpg

BOJOVAT SE VYPLATÍ ANEB ZÁCHRANA VELKÉHO HNĚDÉHO ŠPICE A KCHŠ

 

Článek je pouze mé vyjádření a pohled na chov velkých hnědých špiců u nás. Nechci vyvolat žádné negativní emoce a nikoho z chovatelů poškodit. Uvádím pouze jména psů, chovatelské stanice ani osoby nebudu jmenovat. Záleží na každém z vás, jak celou situaci vyhodnotíte a jaký si uděláte svůj názor. Děkuji za pochopení.  

 

Část šestá

SITUACE V KCHŠ

spic.jpg

 

Během covidové doby se zrušily i všechny výstavy a bylo složité  absolvovat bonitace, v KCHŠ začaly nepokoje. Hlavní poradkyně za souhlasu některých dílčích navrhly, zda by se  nemohlo uchovňovat jiným způsobem.  Majitel by si sám určil barvu, exteriér, povahu.  Čip a zuby by zkontroloval veterinář, změřil by i výšku a vše potvrdil svým podpisem a razítkem. Jednalo by se jen o přechodné období, než se budou moci konat hromadné akce.  Setkalo se to s nepochopením zvláště u předsedkyně KCHŠ.  Situace se vyhrotila a po neshodách ve výboru odešla hlavní poradkyně chovu a další dvě dílčí poradkyně. Mezi nimi byla i poradkyně pro velké. Funkci opět převzala k mé nelibosti předešlá poradkyně, která mi dělala jen samé naschvály.

 

Začalo období velkých změn …

V září 2020 se měla konat členská schůze KCHŠ a posílaly se návrhy a příspěvky do diskuze.  Mimo jiné i o odvolání předsedkyně Klubu. Byl zde i příspěvek proti naší Gweně a její vlkohnědé barvě. Poslala ho nejmenovaná členka, která sama chová velké špice a je i velmi dobrou kamarádkou poradkyně pro velké špice. Asi náhoda ? Nebo konkurence ? Nechápala, jak mohla být Gwena uchovněna, když je její barva nestandardní. Nejenom že zkomolila název naší chovatelské stanice napsala CHS z Melbortic, ale i celý příspěvek obsahoval nesčetně gramatických chyb, což mluví o úrovni pisatele.

Na schůzi ke kritice naší Gwenušky naštěstí nedošlo, protože předtím měla příspěvek jedna členka o tom, jak výbor poslední dobou špatně pracuje. Začala bouřlivá diskuze do které se míchal právník i předseda ČMKU. Nakonec se mělo hlasovat pouze o vyloučení předsedkyně Klubu. Jenže tomu nemohla dotyčná dopustit, takže okamžitě sama rezignovala a s ní i většina členů výboru. Celkem 7 z 9. Neprovedl se  řádný zápis ze schůze a nedošlo ani k jeho odsouhlasení. Nehlasovalo se ani o nových členech výboru,  kteří by se dosadili za odstupující a ve velkém zmatku jsme byli  všichni „bývalou“ předsedkyní vypoklonkováni ze sálu. Později jsme se dozvěděli, že si bývalá předsedkyně  založila nový Klub, společně s nejmenovaným chovatelem a rozhodčí -  Klub chovatelů německých špiců /KCHNŠ/ . Bylo to hned měsíc po členské schůzi a podali návrh na soud o registraci.

Kam až dojde ego a touha po funkci …  

 

KCHŠ V OHROŽENÍ

Náš lednový vrh velkých hnědých špiců už nebyl v ohrožení, ale hrozil zánik celému KCHŠ. V únoru 2021, nově založenému  KCHNŠ soud potvrdil  registraci.  Začátkem března položila funkci poradkyně pro velké špice , předala agendu na ČMKU a přeběhla z KCHŠ do KCHNŠ. Zde zastává opět funkci dílčí poradkyně. Ještě než stačila z KCHŠ odejít, vystavila své velmi dobré kamarádce, které tak strašně vadila Gweny nestandardní vlkohnědá barva krycí listy, kde oba rodiče mají DKK C/C. To se neslučuje s pravidly KCHŠ.   Jednalo se o velkou černou fenu Kelly Black a hnědého velkého špice Felixe. Nechápu ani majitelku krycího psa, že k takovému krytí přistoupila. Jen proto, aby se narodila vlohová štěňata? Že by touha pro hnědou předčila opět nad zdraví štěňat?  Z tohoto spojení se narodilo 5 štěňat v černé barvě. To, že fena měla svůj první vrh v téměř sedmi letech, chovatelku asi také vůbec nerozházelo. A tato osoba v současnosti zastává v KCHNŠ funkci hlavní poradkyně. Myslím, že další komentáře netřeba. 

Dalšího podrazu se KCHŠ dostalo od předsedy KK. Napsal na ČMKU, že výbor KCHŠ není usnášení schopný a nemá ani hlavní s dílčí poradkyni. Na to konto nám P ČMKU  pozastavilo chovatelský servis a zneplatnili krycí listy. Samozřejmě neoprávněně. Bez upozornění, bez předchozího napomenutí. Přitom KCHŠ stále fungoval,  krycí listy se vydávaly, průkazy původu také. Na P ČMKU vůbec nebrali v potaz, že se nemohly konat hromadné akce. Tím pádem se nemohla uskutečnit na neurčito odložená členská schůze, aby se  doplnil výbor.  Čekalo se, až to covidová situace dovolí.  A já se ptám, podle jakého rozhodnutí tohle mohlo P ČMKU uplatnit ? Pouze na základě vyjádření předsedy KK KCHŠ ?  

Už několik let ČMKU  dva Kluby nepovolovalo, takže bylo třeba jeden  Klub zrušit, aby vznikl nový. Tak se na  členy KCHŠ udělal obrovský podraz pozastavením chovatelského servisu, aby se odůvodnilo založení KCHNŠ.  Nedobrovolně jsme tak byli nahnáni do KCHNŠ, kde potřebovali splnit limity chovných jedinců a členů. Pokud jste chtěli dál chovat, museli jste si nechat vystavit nový krycí list v KCHNŠ. Členem jste být nemuseli, ale za zastřešení požadoval KCHNŠ jednorázový poplatek 3 tisíce korun. Nechápala jsem, jak si ČMKU vůbec mohlo dovolit takový Klub povolit. Navíc mu byla udělena výjimka, že nemusí splnit 50% chovných jedinců a členů. Čím si to KCHNŠ zasloužil ? Že by kamarád kamarádovi ? Vše v rozporu s pravidly. KCHNŠ na bonitaci ani nepožadoval vyšetření na DKK či PL a DNA profil.  Barvy také neřeší. Hlavně, že naše vlkohnědá Gwena byl problém.   

Většina členů z KCHŠ se nedala zastrašit, zvedla se obrovská vlna solidarity a začal boj.  Mnozí i nadále kryli na své krycí listy. Považovali je za platné, protože si zaplatili v KCHŠ na rok 2021 členství i krycí listy a prostě hodlali setrvat. Zachránilo nás i to, že KCHŠ zastřešuje ještě další dvě plemena Japonské špice a Thajsce  /Thaj Bangkaew Dog/ a ti nás neopustili. Byly to nervy.

 

 

 ZÁCHRANA  KCHŠ

Největším štěstím pro KCHŠ bylo podání předběžného opatření k soudu na doplnění výboru KCHŠ, které podala v lednu 2021 členka, která zůstala jediná ve výboru, pomocí právníků. Doufali, věřili jsme ve vítězství. Ale trvalo více jak 3. měsíce, než soud konečně rozhodl. Naštěstí v náš prospěch. Díky tomu KCHŠ vstal z mrtvých. Dnes už by byl KCHŠ v likvidaci a mnozí by asi odešli mimo FCI.

 

pokračování část 7

ZDE

 

pozn.

KCHŠ - Klub chovatelů špiců

KCHNŠ - Klub chovatelů německých špiců

KK  - kontrolní komise 

 

 

Zrevidováno a dopsáno dne 20.5.2021 v Merbolticích  /CHS President z Merboltic /