Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení - část 7

p8101258.jpg

BOJOVAT SE VYPLATÍ ANEB ZÁCHRANA VELKÉHO HNĚDÉHO ŠPICE A KCHŠ

 

Článek je pouze mé vyjádření a pohled na chov velkých hnědých špiců u nás. Nechci vyvolat žádné negativní emoce a nikoho z chovatelů poškodit. Uvádím pouze jména psů, chovatelské stanice ani osoby nebudu jmenovat. Záleží na každém z vás, jak celou situaci vyhodnotíte a jaký si uděláte svůj názor. Děkuji za pochopení.  

 

Část sedmá

ZÁVĚREČNÉ ZHODNOCENÍ

 

p8101258.jpg

 

Ne vše se v chovu povede a nikdo, opravdu nikdo nemůže o svém chovu tvrdit, že je nejlepší, nejúžasnější a bez vad. A kdo to tvrdí, tak nemluví pravdu.  Každý slušný chovatel umí zhodnotit i chyby  a poučit se do budoucna. Nebo alespoň se pokusí je eliminovat. I já mám svojí vizi a cíl, jakým by se měl ubírat.

Pokud zhodnotím můj vrh " J" hnědých velkých špiců, tak bych štěňatům přála tmavší oko. Ale světlé oko se bohužel ve vrhu vyskytuje po rodičích. Také máme u některých měkčí ucho po Gweně, ale s tím jsem počítala. Geny prostě neošálíme. Ale ráda bych vypíchla opravdu vyrovnanou a skvělou povahu všech štěňat, silnou kostru a hnědou barvu. Nebyl zde kryptorchid, žádné štěně nemělo kýlu. Velkým kladem je i to, že rodiče mají DKK A/A, takže je velký předpoklad, že i potomci budou mít dobré kyčle. Pes nohy potřebuje celý život.  Uvidíme až štěňátka přezubí, zda budou plnochrupí , jak se dobarví a za rok či dva jaké budou rentgeny těch, kteří je absolvují. Takže celkové zhodnocení vrhu mohu udělat až za pár let.

Pro mne je ale nejdůležitější, že štěňátka byla umístěna do milujících rodin a  věřím, že prožijí celý život ve štěstí a lásce.  Pokud některý pejsek nebo fenka půjde do chovu nebo absolvovat výstavy, je to jen další bonus a utvrzuje mne v tom, že chov má smysl.

Všem, kdo bojoval za náš vrh velkých hnědých špiců a hlavně za  záchranu KCHŠ, patří obrovská poklona a poděkování. Věřím, že poté, co KCHŠ zatěžkávací zkoušku ustál, bude už situace příznivější a opět  si budeme vzájemně pomáhat a podporovat blaho i zdraví našeho krásného a tak rozmanitého plemene, jakým špic je.

Bojovat se vyplatí. Tak vykročme vstříc lepším zítřkům

 

Zrevidováno a dopsáno dne 20.5.2021 v Merbolticích  /CHS President z Merboltic /