Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak to všechno pokračovalo - část 3

p4080335.jpg

BOJOVAT SE VYPLATÍ ANEB ZÁCHRANA VELKÉHO HNĚDÉHO ŠPICE A KCHŠ

 

Článek je pouze mé vyjádření a pohled na chov velkých hnědých špiců u nás. Nechci vyvolat žádné negativní emoce a nikoho z chovatelů poškodit. Uvádím pouze jména psů, chovatelské stanice ani osoby nebudu jmenovat. Záleží na každém z vás, jak celou situaci vyhodnotíte a jaký si uděláte svůj názor. Děkuji za pochopení.  

 

Část třetí

A JAK  VŠE POKRAČOVALO…

p4080335.jpg

 

 

 

Narozením Gweny naše plány začaly…

 

VYŠETŘENÍ

Kromě hnědé barvy jsem do chovu velkých špiců chtěla vrátit hlavně zdraví a dobrou povahu. Takže aby můj chov měl smysl, rozhodla jsem se, že Gwenu uchovním  jen pod podmínkou, že bude mít vyrovnanou povahu a dysplazii s negativním výsledkem. To je to, co zde ve velkých černých špicech hodně postrádáme. Máme větší výskyt  jedinců s DKK C i D , též  agresivních nebo bázlivých povah.

Jak Gwena rostla, snažila jsem se jí socializovat a brala jí jako doprovod na výstavy s její matkou Deborou. V dorostu jsme se dokonce  předvedly v kruhu a dostaly nádherný posudek a pochvalu. Potvrdilo se to, že Gwena má vyrovnanou a velmi přátelskou povahu. Dále už jsme vystavovat nemohly kvůli vlkohnědé barvě.

Potom na řadu přišly zdravotní vyšetření. Mé přání bylo vyslyšeno a přišly skvělé výsledky – DKK A/A, DLK 0/0,  PL, 0/0. Rozhodla jsem se tedy Gwenu přihlásit  na bonitaci.

 

 

BONITACE

Gwenuška se krásně předvedla a na bonitační komisi rozdávala své úsměvy. Ale opět nastal problém kvůli její vlkohnědé barvě. Poradkyně chovu byla v té době členka, která nikdy velké špice nechovala, měla jen malé a ani základní znalosti o genetice barev neměla. Byla však přesvědčena, že jen její rozhodnutí je správné. Chtěla mi Gwenu uchovnit jen pod podmínkou, že uskutečním pouze dva vrhy za život feny a z toho první vrh bude krycí pes pouze černé barvy. Své stanovisko obhajovala tím, že Gwena má nestandardní barvu srsti a světlé oko, kterou by černá barva ztmavila. Bohužel v tomto se mýlila, protože hnědí jedinci mají absenci černého pigmentu. Takže oko nemůže být nikdy černé nebo tmavě hnědé. Mezi hnědými se barva oka vyskytuje od jantarové po oříškovou. Také bych přála Gwenušce tmavší oko, ale neznám žádného velkého hnědého špice s opravdu tmavým okem. Byla nám dána i podmínka, že do 4. generace by neměl v rodokmenu být  bílý předek. Krycí pes měl pocházet pouze z černo-hnědé linie, protože v té době standard neuznával u velkých ani bílé znaky. To mi ale nevadilo, protože bílé znaky eliminuji už dávno i ve vlčích špicech. Jedinec s bílou tlapkou nebo náprsenkou mi připadá jak voříšek. Takže i když v současné době  nový standard  bílé znaky ve velkých připouští, snažím se jich vyvarovat.      

Začala jsem tedy oponovat, že mým cílem není chov velkých černých špiců, které sem vrací již několik let jiná chovatelka, ale moje chovatelské přání je  záchrana velkých v hnědé barvě. Budu  krýt pouze hnědým psem, protože toužím po hnědých štěňatech. Nemám zájem  krýt černým psem ani s vlohou pro hnědou barvu, protože by se ve vrhu mohla vyskytnout černá i vlkošedá štěňata. Dva hnědí rodiče dají pouze hnědé potomky, protože hnědá barva se dědí recesivně bb. Výjimečně se mohou  vyskytnou i hnědí strakoši,  hnědí sable či brown & tan . Ale ta hnědá tam prostě je.

Chápu, že některým chovatelům z řad velkých špiců vadí Gweny nestandardní vlkohnědá barva. Ale je  velmi cenná pro další chov a vrácení hnědé barvy do našeho chovu. Je to obdobné, jako se pomocí experimentu s vlčími vracejí černí velcí špicové. Neznám žádného jiného velkého špice s nestandardní barvou, který  by měl takové omezení v chovu jako má Gwena. Chovalo se zde i na tanových zvířatech nebo vlkošedých s bílými znaky. A nikdo neměl podmínky a omezení v chovu.

Nakonec se do všeho vložila hlavní poradkyně chovu a krytí s hnědým psem mi bylo povoleno a pokud budou oba vrhy v pořádku, bude mít Gwena další vrhy bez podmínky. 

 

pokračování část 4

ZDE

 

Zrevidováno a dopsáno dne 20.5.2021 v Merbolticích  /CHS President z Merboltic /