Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hledání krycího psa - část 4

4-otis-filou-von-der-arnold-s-eiche.jpg

BOJOVAT SE VYPLATÍ ANEB ZÁCHRANA VELKÉHO HNĚDÉHO ŠPICE A KCHŠ

 

Článek je pouze mé vyjádření a pohled na chov velkých hnědých špiců u nás. Nechci vyvolat žádné negativní emoce a nikoho z chovatelů poškodit. Uvádím pouze jména psů, chovatelské stanice ani osoby nebudu jmenovat. Záleží na každém z vás, jak celou situaci vyhodnotíte a jaký si uděláte svůj názor. Děkuji za pochopení.  

 

Část čtvrtá

HLEDÁNÍ KRYCÍHO PSA

 

4-otis-filou-von-der-arnold-s-eiche.jpg

 

 

Gwena  byla zdárně uchovněná. A teď nastal asi největší oříšek, kde najít vhodného krycího psa. Jak již bylo psáno, chtěla jsem použít pouze hnědého velkého špice. Z hnědých u nás  byl  zmiňovaný exportovaný pes Yokotai, ale nepřipadal u mne v úvahu ohledně  barevným a středním předkům v rodokmenu. Potřebovala jsem psa pouze z černo-hnědé linie do 4. generace. Uvažovala jsem i o hnědém velkém špicovi  Felix nebo Fram, kteří v té době byli již  uchovněni. Ale ani jeden neměl nulové kyčle. Felix byl povahově vyrovnaný,  DKK C/C.  Fram  DKK B/B, ale bázlivější povahu. Ani jedno jsem do chovu nechtěla. Navíc  by se jednalo o velmi  příbuzenskou plemenitbu. Matka Frama a Felixe je babičkou Gweny. Ještě jsem se rozhodovala, zda nenakrýt  jejich otcem  psem Harpo – Grizzly, ale stejné krytí v tak malé populaci hnědých nemá význam do budoucna. Navíc bych mohla očekávat výškově nevyrovnaný vrh, protože tam opět koluje linie malých. Výhodou ale bylo, že měl tmavší oko. To měli i ostatní hnědí pocházející ze středních a malých. Ráda bych sama věděla, čím to je . Ale to by se musel udělat barevný profil všech, zda nemá vliv na tmavší pigment oka ještě jiná barva - oranžová, červená ? Nevím, ale jedno je jasné, že  střeďákům  i malým kolují v krvi všechny barvy. Velcí jsou o to ochuzeni. U nás jsem si tedy nevybrala, jenže jsem potřebovala najít opravdu zdravého a velkého hnědého.  Ale kde ???

Pomohla všemu obrovská náhoda…

Zachránili mne mí zlatí leonbergeři. Přes ně jsem našla  FB přítelkyni z Německa, která  měla 35 let leonbergery a zjistila jsem, že má i velkého hnědého špice Otis-Filou uchovněného ve VDH /FCI/. Byl opravdu nádherný, čokoládově hnědý. 

A začala jsem se více zajímat…   

Otis-Filou je  v současnosti v Evropě  jediný uchovněný  velký hnědý špic, který je zdravý, má DKK A/A a nepochází z inbreedingu nebo  experimentu z malých nebo středních hnědých špiců. Pochází od stejné chovatelky jako Harpo-Grizzly, ale má v rodokmenu do 4. generace pouze předky velkých černých špiců. Je to takový malý zázrak .

Asi se ptáte, jak je možné, že je hnědý ?

Je to tím, že se sešli  oba rodiče s vlohou pro hnědou barvu /Bb/. Vysvětlím vše velmi laicky. Jak již bylo psáno výše, hnědá barva /brown/ se dědí recesivně /bb/, takže pokud chcete pouze hnědé potomky, musí být oba rodiče  hnědí /bb/ nebo když jsou černí, musí mít oba hnědou vlohu /Bb/, ale to už můžete mít ve vrhu kromě hnědých i černé. To samé, když je  jeden rodič hnědý /bb/ a druhý černý vlohový /Bb/.  Je i otázkou, kde se vzala u jeho rodičů vloha pro hnědou barvu ? Vysvětlení je jednoduché. Koluje v rodokmenu po vzdálených předcích. I Otis-Filou má v rodokmenu zmiňovanou Acoru, jenž byla vlkohnědá a kterou má v rodokmenu i naše Gwena.

Dříve se barevný profil nevyšetřoval,  byla pro nás směrodatná jen barva, kterou vidíme, tedy fenotyp. Hnědá barva se ale předávala po generace v genotypu černých /i vlčích/. Je dobře, že už víme, jak sem velké hnědé špice opět vrátit.

Slovo dalo slovo a s majitelkou psa Otis-Filou jsme se domluvili na krytí. Pes je zdravý, má skvělou povahu,  mnoho dalších zdravotních vyšetření a je úspěšný i na výstavách. Stal se šampiónem mnoha zemí. Jediné jeho mínus je, že má světlé oko jako naše Gwena. Ale v chovu nemůže být nic 100%.

Zažádala jsem si o krycí listy. A opět jsem dostala protiúder od poradkyně chovu. Uplynul měsíc a krycí listy nikde. Nějak jsem nechápala, proč mi krycí listy nemohou být zaslány obratem, když u jiných poradců nečekám ani týden a velkých špiců je jak šafránu, tak pracovní vytížení v tom nemůže být.  Že by pomsta, že jsem na bonitaci měla připomínky ?  Začala jsem urgovat a pomohla mi až dílčí poradkyně vlčích špiců. Nakonec jsem se po necelých dvou měsících dočkala.

Jenže Gwena začala hárat na konci léta 2019  v době, kdy jsem očekávala vrh leonbergerů.  Nechtěla jsem mít dva vrhy najednou, tak jsem krytí odložila na jaro 2020. Zažádala jsem si o prodloužení krycích listů, které mi bylo tentokrát obratem potvrzeno. Naštěstí v té době velké převzala už  jiná poradkyně, předchozí byla odejita pro neschopnost. Tak jsem si na chvíli oddechla. Jenže tím naše trable nekončí. Do dalšího hárání, které začalo koncem února, nám vstoupila pandemie Covid-19 . Uzavřely se úplně hranice a my nemohli vycestovat do Německa. Nedalo se nic dělat a už podruhé jsme krytí  odložili a naplánovali na podzim 2020.

pokračování část 5

ZDE

 

Zrevidováno a dopsáno dne 20.5.2021 v Merbolticích  /CHS President z Merboltic /