Jdi na obsah Jdi na menu
 


Speciální výstava KCHNŠ 30.4.2022 Živohošť

p1013588.jpg

Speciální výstava KCHNŠ 30.4.2022

Kerra Deborrah President z Merboltic  -  třída štěňat - VN 1

Grannus Black President z Merboltic  - třída otevřená - V2, res. CAC

Jasalynn Brown President z Merboltic - třída mladých - VD 1

rozhodčí ing. Radovan Lysák 

 

Zúčastnili jsme se s naším miminkem vlčího špice  Kerry  první výstavy a tak trochu ze zvědavosti jsme zavítali do druhého Klubu. Od loňska, po bouřlivé členské schůzi, máme totiž Kluby dva - KCHŠ a KCHNŠ. My jsme členy KCHŠ, ale  protože se  v pořádání Speciálních výstav musí Kluby střídat a letos byla řada právě na Klubu chovatelů německých špiců /KCHNŠ/, tak jsme se přihlásili . Výstava se konala na Živohošti u Slapské přehrady v Juniorcampu , kam jezdíváme na Klubovky leonů a kde se nám vždy velmi líbilo.

p1013563.jpg

p1013634.jpg

Počasí nám přálo, bylo teplo a svítilo sluníčko. Jela s námi i panička s hnědou velkou špickou - Jasalynn Brown " Sasankou " , která byla přihlášená do třídy mladých. Po dlouhé době jsme se  setkali i s našimi psími přáteli, kteří mají vlčího špiclíka z našeho odchovu psa - Endy Bendy´s " Árčínek" po Sisince a psa Grannus Black " Graník" /bratr Gwenušky/ po Deborce. Oba  byli vykoupaní,  načesaní a moc jim to slušelo. Mám radost vidět, jak je o ně postaráno a jak je mají majitelé rádi. Árčínek přijel jen na kukačku a Graník byl přihlášený do třídy otevřené. Co více si přát.

p1013588.jpg

Bohužel  z výstavy jsme byli zklamaní. Tituly se rozdávaly dle toho, kdo stál na druhém konci vodítka. Tedy alespoň jsem to tak viděla u našeho kruhu. Nejvíc mne zamrzelo, jak se posuzovalo ve třídě otevřené psů u vlčích. S Graníkem nastoupil do této třídy pes, který měl již splněného Šampiona ČR a měl být v třídě vítězů. Jenže ve vítězích měla majitelka druhého psa, tak přeci nebude konkurovat sama sobě, že ? Nějaká slušnost a etika vystavovatele jí neříká nic. Navíc  pes při vystavování skákal na rozhodčí i majitelku, která ho chvílemi táhla předníma nohama ve vzduchu a nakonec v kruhu vykálel hromadu i se tam vymočil. Přesto všechno měl dle rozhodčí více kvadratické tělo než Grannus a zasloužil si vyhrát, i když se Graník předvedl perfektně.  Keeshod a vlčí jsou prostě rozdílní. Je to anatomií stavby těla a bohužel klasičtí vlčí doplácejí na to, že jsou posuzování stejně s keeshondy. 

p1013567.jpg

A když byl dle rozhodčí lepší zástupce plemene tento pes, za venčení při vystavování měl být diskvalifikován. No co, přejme majitelce, která už předem věděla, že vyhraje a podle toho se i arogantně chovala ten CAC, který už nepotřebuje a ať jí ty hovna, co  její pes v kruhu rozesel, přinesou štěstí.  

 p1013658.jpg

U Sasanky zase vadilo světlé oko. A ačkoliv se předvedla suprově oproti velkým černým špicům, jenž tahali ocasy po zemi , odešla se známkou velmi dobrá. Barva oka je u velkých nepřekonatelný problém.  Opět mi vyloudil na ústech úsměv pan rozhodčí, který nechal Sasanku stát v kruhu notnou dobu a hledal v lejstrech, jakou barvu oka má mít dle standardu hnědý velký špic. Čekala bych, že má nastudováno :-) Ale nám to také nevadí. Ano, příliš světlé oko je hrubá vada, ale bázlivá povaha je vylučující vada z chovu. Jenže hnědých velkých špiců je jak šafránu, takže já raději upřednostním sebevědomého a zdravého psa se světlým okem před bázlivým se špatnými kyčlemi a příbuzného. 

p1013543.jpg

p1013681.jpg

img_8885.jpg

toto foto z kruhu fotila Anika Čapková - děkujeme 

 

A nesmím opomenout naše miminko  Kerry, která se na svojí úplně první výstavu chovala docela dobře a dostala i moc hezký posudek. Sice máme dle rozhodčí srst v línání a dlouhý formát. No nejsme kees a je nám 5. měsíců, srst ještě nenarostla  :-) 

kerry-vystava-kchns-duben-2022.jpg

Děkujeme za fotky z kruhu Lucii Kneřové

kerry-vystava-kchns-4-2022.jpg

kerry-vystava-kchns-duben-22.jpg

p1013625.jpg

 

Nic ve zlém, i tak jsme si výstavu užili . Panovala opravdu milá atmosféra, nikdo neprotestoval, podali jsme konkurenci i pytlík na lejna laugh

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------