Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rentgen DKK a DLK

19.5.2009 jsme s Adelaidou z Bechlína absolvovali rentgen loketních a kyčelních kloubů.

Obrazek19.5.2009 jsme se rozjeli s naší leonbergří slečnou Adelaidou z Bechlína do Prahy, abychom pořídili RTG na vyšetření dysplazie kyčelních kloubů. Cesta ubíhala docela dobře, Adélka celou dobu spala. Jeli jsme k panu MVDr. Stanislavovi Doškářovi, který je pro KCHL oprávněn i snímky vyhodnocovat. Vzali jsme si s sebou průkaz původu,   protože  nám tam zapíší, že jsme DKK absolvovali. U plemene leonbergerů je posuzování dysplazie kyčelního kloubu povinné, bez toho nemůže být pes uchovněn. Kloubní hlavice musí být dobře uložena v jamce, jinak může mít pes problémy s chůzí. A u tak mohutného psa, jako je leonberger, je potřeba, aby byl v pořádku. Toleruje se pouze lehká dysplazie kyčelního kloubu, tj. do C nebo chcete-li do 2. stupně.  Loketní kloub je nepovinný, ale když už pes podstoupí uspání, tak jsme nechali udělat i lokty. Finanční záležitost to není navíc už tak veliká. Celkem přijde DKK+DKL včetně uspaní a vyhodnocení snímků něco málo přes 2000Kč.

A = 0 Bez příznaků dysplazie kyčelního kloubu

B = 1 Téměř normální kyčelní kloub

C = 2 Lehká dysplazie kyčelního kloubu         

D = 3 Střední dysplazie kyčelního kloubu

E = 4 Těžká dysplazie kyčelního loubu                                                                                 

Minimální věk pro posouzení je u leonbergerů 18 měsíců. Rentgen se prování v celkové anestézii (do žíly) nebo v hluboké sedaci (inj.), která je pro psa mnohem šetrnější, protože po pořízení snímků se aplikací další injekce pes během 10-ti minut probudí a může odejít po svých. Kdežto po celkové nárkoze (anestézii) pes zůstane ležet jako mrtvola a při tak veliké váze, jakou leonberger mívá, je to i pro jeho majitele namáhavé, protože tahat 50-80 kg "mrtvé " váhy, kdy je pes vláčný a hroutí je problematické. Navíc se psicko po celkové narkóze vzpamatovává celý den. 

Když jsme vešli do ordinace, vrtěla Adélka na pana doktora ocáskem. Vylezla i na váhu, vážila 52 kg,  a nechala se i vyšetřit. Poslech srdíčka, dech, zkontrolovat v uchu tetovací číslo. Ale jen se pan doktor přiblížil s injekcí, začala být hrozně nervózní. Vycítila, že se něco děje. Naštěstí je holka dobře vychovaná a byla velice statečná. Dostala  sedaci,tzn. jen injekci do zadku a po vpichu do 15-ti minut tvrdě usnula. Pan doktor si mezi tím připravil kovová čísla a písmenka, které je nutné pro označení jednotlivých snímků a poté jsme naší Adelaidičku položili na stůl a začalo rentgenování. Nevypadá to moc líbivě, neboť je pes různě přetáčen a nohy se mu natahují do optimální polohy pro pořízení snímku, ale pan doktor mne ujistil, že při sedaci pes spí jen velmi hlubokým spánkem a i tak částečně vnímá, protože kdyby se  překročila určitá mez bolesti, tak reaguje a doktor ví, kam až může zajít. To je rozdíl od celkové anestézie. Jeho slova se záhy potvrdila, protože při natahování zadních nohou se s námi holka chvíli přetahovala, asi se jí to už nelíbilo. 

Vše proběhlo v pořádku a po vyhodnocení snímků má naše Adelaida z Bechlína

DKK 1/1 a DKL 0/0   Gratulujeme!!!

Nyní nás čeká již jen bonitace a doufáme, že naše fena bude na podzim uchovněna.

                                                                                                 20.5.2009 S.S.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář