Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak to všechno začalo - část 1

p9290384.jpg

BOJOVAT SE VYPLATÍ ANEB ZÁCHRANA VELKÉHO HNĚDÉHO ŠPICE A KCHŠ

 

Článek je pouze mé vyjádření a pohled na chov velkých hnědých špiců u nás. Nechci vyvolat žádné negativní emoce a nikoho z chovatelů poškodit. Uvádím pouze jména psů, chovatelské stanice ani osoby nebudu jmenovat. Záleží na každém z vás, jak celou situaci vyhodnotíte a jaký si uděláte svůj názor. Děkuji za pochopení.  

 

Část první

JAK TO VŠECHNO ZAČALO

 

p9290384.jpg

 

Vše začalo úplně nevinně, kdy jsem se  v roce 2017 rozhodla, že uskutečním experimentální vrh na záchranu velkých černých špiců  se svojí  vlčí  špickou Debora a zažádala jsem o experimentální krytí, které bylo povoleno. Podnětem byla i majitelka velkého černého psa Daglese, která se chtěla do chovu velkých špiců aktivně zapojit. 

Po rentgenech kyčlí se u Daglese objevila střední dysplazie DKK C/D, ale i tak jsem se pro krytí rozhodla.  Věřila jsem, že Debora s DKK A/A štěňatům stupeň postižení vylepší. Krytí bylo úspěšné a celkem se ve vrhu "G" narodilo 6 štěňat. Nenarodilo se bohužel žádné v černé barvě, pouze 4 vlkošedí /dva psi a dvě feny/ a 2 fenečky ve vzácné, vlkohnědé barvě. Tato barva je bohužel u velkých špiců nestandardní. Velký špic by měl být černý, bílý nebo hnědý. Ale vlkohnědá je velmi důležitý mezikrok k navrácení čistě hnědé barvy do velkých špiců.  Dlouho se nevědělo, jak se vlastně hnědá barva dědí a nebyla možnost si nechat udělat barevný profil jedince, takže se přiznám, že jsem z té barvy byla zaskočena i já. Ale na rozdíl od všech chovatelů přede mnou, jsem barvu ve vrhu přiznala a nahlásila poradkyni chovu . Tím se rozpoutaly emoce. Někteří byli nadšení, jiní nám nepřáli. Chtěla jsem, aby se štěňata ve vlkošedé barvě vrátila do rázu  vlčích a vlkohnědé fenky se zařadily do rázu velký špic. Bohužel můj názor nesdílela  tehdejší poradkyně chovu a chtěla, aby všichni zůstali v rázu velký špic. Jenže to by  štěňata ve vlkošedé barvě  už dál nemohla zasáhnout  do chovu vlčích ani chodit  na výstavy. A byla by to škoda. Nakonec díky velké pomoci tehdejší hlavní poradkyně i nejmenovaného člena výboru KCHŠ,  se vrh rozdělil. Vlkošedá štěňata Grannus Black,  Ger Black, Gaia Black a Glorie Black dostala průkaz původu  Vlčí špic/keeshond,  vlkohnědé fenky Great Glamour Brown a Gwena Brown zůstaly v rázu Velký špic.

Tím, že se nenarodilo žádné štěně v černé barvě, tak se majitelka Daglese rozhodla, že si vezme  jednu vlkohnědou fenku. Já jsem v té době žádné ambice v chovu velkých špiců neměla, tak jsem i druhou fenku nabídla k prodeji. Zájem projevila majitelka velkých špiců, která již dříve také odchovala experimentální vrh velký černý a vlčí špic.  Věřila jsem, že bude tak fenka v dobrých rukou.   Jenže čím dál více jsem se z několika stran o této osobě dozvídala, tak  více pochybovala, zda dělám dobře. Údajně byla z KCHŠ vyloučena za zpronevěru peněz a sama neměla v té době vhodné finanční ani bytové podmínky pro chov.  Fenku měla vzít k sobě její příbuzná jako kamarádku a nebojím se říci i hračku pro její tenkrát asi 3 leté dítě. Tak jsem se  rozhodla, že si fenku nechám a vrátila zpět zálohu. Což se  později ukázalo jako dobrá volba, protože si dotyčná vzala vzápětí velkého špice z jiné CHS, ale toho později vrátila zpět chovatelce, že ho nezvládala. Takže i když jsem velké špice chovat původně nechtěla, rozhodla jsem se, že přehodnotím  své chovatelské plány a fenku uchovním.  Bůh ví, jak by  nakonec dopadla. Možná opět někde na dvorku jako nestandardní a byla by jí nasazována psí hlava. Možná ne, ale ta vlkohnědá barva mne uchvátila.  

Bohužel se mé rozhodnutí nesetkalo s pochopením. Komunikace přestala i ze strany majitelky Great Glamour Brown. Pro štěně za krytí nepřijela a poslala svého přítele. Škoda, že jsem mu tenkrát štěně vydala.  Od té doby se mnou přestala komunikovat. Fenku začala považovat za nestandardní . Na svých webových stránkách ač vlastní více dalších psů s PP, tak pouze naše odchovankyně Great Glamour Brown nemá své jméno, co je uváděno v rodokmenu včetně chovatelská stanice, z které pochází. Neuvádí ani matku. Fenka je prezentována jako by  byla bez PP.  Pouze „Debí“,  fenečka po šampionovi Daglesovi, psovi s hnědou vlohou.  Dotyčná na čas odešla i z KCHŠ a stala se z ní potížistka a věčná stěžovatelka.   O uchovnění už nebyla řeč.  Ano, i takto může dopadnout váš odchov. Dodnes nechápu, co jí k tomu vede. Zda zášť nebo závist, že jsem si druhou fenku nechala, ale teď s odstupem času jsem za své rozhodnutí neskutečně ráda. Jen se nad tím vším musím pousmát, jak se dokáže někdo snížit k takovým trapnostem.

Gwena tedy zůstala v rodné hroudě a já  začala přemýšlet o tom, jak do ČR zase vrátím velké špice v hnědé barvě. No vrátím, ono se zde i dříve vlkohnědí  špicové objevili, ale vždy nějakým záhadným způsobem zmizeli… 

pokračování část 2

ZDE

 

Zrevidováno a dopsáno dne 20.5.2021 v Merbolticích  /CHS President z Merboltic /

 

Náhledy fotografií ze složky Vrh G - velký špic/vlčí špic