Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chcete domů štěňátko ???

Rady pro Ty, kteří si chtějí pořídit štěňátko

  

Chcete si doopravdy pořídit štěňátko???

 

Tak už Vás nechci dále přemlouvat, abyste si ho opravdu pořídili, ale spíš se Vás pokusím přesvědčit, jaké je to vážné rozhodnutí. 

 

 

p5010025.jpg 

 Pejsek je živý tvor a nedá se pohodit jako opotřebovaná hračka, když Vás přestane bavit.Vydrží na světě dvanáct, patnáct,ale i osmnáct let.Vyžaduje pravidelnou a soustavnou péči, chce jíst, pít, někdy i onemocní nebo se mu stane úraz, ale hlavně potřebuje žít v trvalém vztahu ke svému pánovi.Věřím,že Vás neomrzí, když vyroste ze štěněčího věku, ale měli byste mít na mysli, v kterém věku si pejska pořizujete a myslet i dále do budoucnosti. Možná brzy půjdete z domova na školu, přijde partner, miminko nebo Váš pokročilý věk a  zdravotní stav již neumožňuje obstarávat i pejska.To vše musíte mít na paměti a v zájmu svého budoucího čtyřnohého kamaráda celou věc napřed řádně zvažte.Čas utíká rychle a pejsek potom zůstane sám, často je zanedbávaný,někdy bohužel i týraný. Ve vašem životě už najednou pro něj není místo a končí u jiného majitele nebo v útulcích. Pes se cítí jako ryba ve vodě pouze když ví, že ho lidé mají rádi.  

Obrazek

    Uvědomte si, že pejsek stojí hodně peněz. Nemám na mysli jen pořizovací cenu štěněte, ale především za krmení, očkování a veterinární péči, poplatky obci, pojištění, popř. výstavní či klubové příspěvky a tak dále. Také si musíte ujasnit, zda chcete čistokrevné plemeno nebo jen křížence.Nemám nic proti voříškům, ale radila bych spíše pořídit pejska s rodokmenem (průkaz původu), který zaručuje, jak štěně bude v dospělosti vypadat a je i předpoklad, jakou bude mít povahu.Protože jde ale o živého tvora, musíte si uvědomit, že ani rodokmen Vám to nemůže zaručit. Může se stát,že zrovna váš pejsek bude povahově jiný, než jak uvádí literatura nebo je typické pro určité plemeno. Chovatelé říkají,že koupit štěně je vlastně sázka do loterie. Psi, kteří nevyhovují standardu svého plemene jsou sice ojedinělí, ale položete si ruku na srdce a řekněte si, zda-li budete mít svého pejska rádi, i když nebude Mezinárodní šampión krásy??? To vše si musíte ujasnit, než si štěňátko pořídíte.

ObrazekNyní nastává otázka, jaké plemeno si vybrat.Každý musí vycházet ze svého vkusu, potřeb, ale i finančních a bytových možností. Je důležité, jestli budete držet pejska v malém panelovém bytě nebo venku u domku. Musíte zvážit, zda chcete malého rozkošného mazlíčka nebo mohutného velkého hlídače. Jestli budete cvičit pejska k loveckým,  služebním či pasteveckým účelům  nebo jen provádět různé zábavné sporty ( např. agility, flyball, coursing, tanec se psem a jiné).  Anebo chcete jen jezdit na výstavy.

A teď musíte rozhodnout, jaké pohlaví,  psa či fenku?  Tady je každá rada drahá. Někdo dává přednost čubičkám, protože jsou přítulnější a poslušnější,jiný samcům pro jejich impozantní vzhled a mohutnější kostru. Fenky dvakrát až třikrát do roka hárají a musíte je hlídat před nechtěnými nápadníky, ale jestli chcete chovat štěňátka, dáte jí přednost před psem. Také bych fenku radila spíše začátečníkům, neboť se dá lépe zvládnout při výchově a výcviku než pes a též zarytým skalničkářům a milovníkům kytiček, neboť pes na zahradě při značkování zničí nejeden keříček. Pes se také více toulá, protože pokud někde nablízku ucítí  nevěstu, neodolá a nejeden plot za ní zdolá. Záleží na každém, čemu dává přednost.

 

p6180133.jpgMáte vybráno a teď přistoupíme k výchově.Když si přivezete domů štěňátko, je nutnost ukázat mu jeho pelíšek, který bychom měli umístit tak,aby mělo klid a přitom se mohlo účastnit našeho rodinného života. Není však nutné, aby spalo s vámi v posteli, i když se o to bude určitě snažit. Měli byste si uvědomit,že zvládnout výchovu malého štěněte chce od Vás dostatek trpělivosti a pochopení. Než pejsek vyroste, tak budete uklízet nejednu loužičku, musíte počítat s tím, že Vám třeba rozthá vaše oblíbené kalhoty, rozkouše nejdražší boty, ohryže nový nábytek, vyhrabe vzácnou květinku z květináče nebo zakousne sousedovic slepici. Chce to jen jediné, důslednost a sebekázeň od toho, kdo touží psa mít. Dbejte na to, aby se štěňátko pravidelně venčilo. Čím častěji, tím lépe, brzy pochopí,že tělesné potřeby nemůže dělat doma. Když dospěje, mě-li bychom s ním chodit ven minimálně třikrát denně.I pejsek, který má k dispozici velkou zahradu a není držen v bytě, by měl mít možnost poznat široké okolí. Důležitá je socializace štěněte od útlého věku. I když má pejsek dostatek pohybu, přesto s ním choďte mimo dům, kde to nezná. Do lesa, na louku, do města, jeďte s ním vlakem, autobusem, běžte do zoo... Jen tak z něj vyroste vyrovnaný a odolný jedinec, který nebude  bázlivý a agresivní. Pozná různé zvuky, jiné pachy, lidi, zvířata, věci.  

Naučte jej základním povelům. Velmi důležité je,aby k Vám na zavolání přiběhl, případně zůstal stát. Bývá na tom dost často závislé jeho zdraví nebo život, protože nevychovaný pes může najít smrt pod koly aut. Musí se spolehlivě naučit chodit na vodítku u nohy, dovést povel sedni a lehni a navyknout si na obojek a náhubek.  Chcete-li se vyvarovat mrzutostí, nedovolte mu skákat po Vás nebo cizích lidech a aby žral nalezenou poravu nebo ji od někoho bral či loudil. Pes by se neměl toulat, štvát zvěř, honit drůbež, kočky a rvát se s jinými psy. Pokud má k tomu sklony, musíte udělat takové opatření, aby to nedělal. Uvědomte si, že Váš pes by neměl být nikomu na obtíž, takže jej musíte okřiknout, když začne zbytečně v bytě štěkat, kňučet nebo výt .Vyhnete se tak mnoha nepříjemnostem ze strany sousedů.Většinu věcí lze dosáhnout trpělivostí a vysvětlováním, ovšem někdy musíme ihned a rázně zakročit. Nikdy si však nesmíme na psu vylévat svou zlost zbytečným bitím  a nikdy ho nesmíme trestat při přivolání, to bychom se se zlou potázali a pejsek by  se k nám bál přicházet. Pokud si myslíte, že nezvládnete sami pejska naučit alespoň pár základních povelů poslušnosti, přihlaste se do kynologické organizace a choďte se svým svěřencem cvičit. Nevychovaný a nezvladatelný pes je jen vaše vizitka.  

ObrazekCo se týká stravy, nedovolte pejskovi, aby žral nalezenou potravu nebo ji od někoho bral, krmte ho jen z jeho misky a nepřipusťte, aby na někom něco loudil! Základ je v tom, aby dostával dostatek pestré stravy.Je již na Vás, zda budete krmit granulemi nebo masem, ale nezapomínejte, že pes je šelma a ta se bez bílkovin živočišného původu neobejde, takže strava musí být opravdu kvalitní. Na trhu je v dnešní době opravdu mnoho výrobků a každý si po čase vybere tu svou značku, která se mu osvědčila,  ale důrazně varuji před koupí laciných granulí v supermarketech. Levné granule obsahují většinou soju a velmi malý podíl kvalitní živočišné bílkoviny a rozhodně   do psího žaludku nepatří. A též nezapomínejte, aby měl pejsek denně přístup k čisté vodě !! Mně se osvědčilo krmit jak granulemi, tak vařit. Vařím hovězí nebo kuřecí maso, přidávám vločky, rýži či těstoviny, mrkev či jinou zeleninu a vitamíny.Vařená strava představuje větší podíl a granule dávám jen večer nebo když jedeme na  výlet či výstavu. Osvědčil se mi Nutram a jsem s ním spokojená. K dispozici dávám také téměř denně velké syrové kosti/harfy/ na ohlodání. Zatím  jsem nemusela řešit problémy se zažíváním. Co ušetříte na stravě, tak se promítne na zdraví zvířete a později vynaložíte daleko více za verináře. 

Ale i tak musíte mít na paměti, že pes může onemocnět. Poznáte to podle řady příznaků. Obvykle přestane žrát, zvrací nebo má průjem či zácpu, může mít i teplotu. Většinou má suchý a horký čenich, ale nejspolehlivější prostředek je teploměr, který pejskovi vsuneme do konečníku. Psi mají normální teplotu těla 38-39°C, takže až nad 39°C máte doma maroda.Trvá-li nenormální stav tři dny, jděte raději k veterináři.  Nemocem lze také dobře předcházet očkováním, takže je důležité nechat pravidelně psa očkovat hlavně proti vzteklině, která je povinná, ale určitě se vyplatí očkovat i proti infekčním  onemocněním  (proti psince, parvoviróze, leptospiróze či infekčnímu zánětu jater). 

  Obrazek

 A když přeci jenom nadejde poslední hodinka vašeho miláčka??? Nenechávejte ho zbytečně trápit. Pokud by měl nevyléčitelnou nemoc či úraz neslučitelný se životem a veliké bolesti, je lepší ho svěřit do rukou veterináře, který provede vše, co je potřeba a jeho život bezbolestně končí. A vy??? Utřete si slzičky a pořiďte si nové štěňátko!!!  Pomůže Vám překonat bolest nad ztrátou kamaráda a určitě vám s ním bude tak dobře, jako s tím starým, i když na něj nikdy nezapomenete. 

                                                                                                                                21.12.2009 S.S.